bier brouwen en bouwen aan je team?

Ewald Visser - brouwerij Maximus - bier brouwen team

Ewald Visser is de oprichter van Brouwerij Maximus. Hij is vanaf het begin betrokken bij het Teambrouwspel. Eén vanwege een gedeeld verleden met de vriendinnen Kirstin en Yolanda bij Kafé België en twee vanwege zijn locatie. Vervolgens heeft hij met het team van Brouwerij Maximus de try-out van het Teambrouwspel ervaren.

Bier brouwen

Door zijn jarenlange ervaring in de horeca heeft Ewald ook enige mensenkennis opgedaan. Zodra mensen de ruimte binnenstappen, ziet Ewald aan de houding van de persoon hoe hij of zij zich gaat gedragen. Waar gaat iemand staan, wat zegt iemand wel of niet. Tegenwoordig levert Ewald ook een actieve bijdrage aan het spel. In zijn rol als facilitator tijdens Teambrouwspel benoemt hij wat hij ziet gebeuren. Bijvoorbeeld als iemand in een hoekje staat of als iemand steeds het hoogste woord heeft. Hij legt de vinger op de zere plek. Dat kan ongemakkelijk zijn, maar het geeft daarna vooral opluchting.

B(r)ouwen aan je team

Aan het begin van het spel valt Ewald op dat deelnemers het lastig vinden om zich te herkennen in een ingrediënt, gist, hop, mout of water. Het is ook niet niks, je in een team bloot geven, eerlijk zeggen wat je vindt, voelt of wilt. In het begin hangt er nog wat spanning in de lucht. Je hoort dit aan de manier van praten, onrustig en luid. Na een aantal oefeningen komen de deelnemers dichter naar elkaar toe. Ze luisteren, staan open voor wat de ander te zeggen heeft. De deelnemers komen tot inzicht dat ze een collega anders ingeschat hadden of dat ze andere verwachtingen hadden. Nu zichtbaar is geworden dat verschillende kwaliteiten in het team een groot goed zijn, kan de balans opgemaakt worden. Hoe zijn de verhoudingen in het team? Heeft het team iets meer gist, hop, mout of water nodig? Ewald geeft zijn analyse op die verhoudingen in het team, aan de hand van de smaak, de kleur, de sterkte van een bier. Een goed bier is in balans. Net zoals een goed team. Dat is het resultaat waarnaar je streeft. En het Teambrouwspel heeft dat als doel.

Bierproeverij

Na het harde werken, is het tijd voor de proeverij. Ewald vindt dat als je geen bier lust, je toch een slok moet proeven en dan vertellen waarom je het niet lust. Dat is veel lastiger, dan vertellen waarom je het wel lust. De ingrediënten mout, gist, hop en water staan op tafel. Zo wordt het tastbaar. En die beleving en inzichten neem je mee naar huis en naar je werk.

Podcast

In de podcast Leven in de brouwerij, praat Ewald je bij over zijn kijk op het Teambrouwspel. Luister naar het uitgebreide gesprek.

 

Kijk

Vooral als je geen tijd hebt en toch even snel Ewald wilt zien?!